Осликавање вртића "Мали суцокрети"

   Захваљујући упорности Милице Јовчић из државног вртића "Мали суцокрети" ученици II9 (фирмописци и грнчари) су у петак 8.9.2023. имали прилику да реализују велики зидни мурал у Вишњичкој бањи.

   Израда мурала је протекла у радости и весељу!
   Нацрт за исти су урадили фирмписци сa IV године у сарадњи са поменутом госпођом Милицом, а у изради на локацији су се истакле и младе колегинице Нађа Пијовић (мајсторско извођење текста) и Јана Ранковић (набавка материјала и транспорт).
Уз то да напоменемо да су се ученици II9 херојски држали: упркос нападу огромне количине хране и сокова из кухиње вртића, и салвама дивљења које су у њиховом правцу испаљивале бројне формације девојчица и дечачића који користе услуге ове установе, успели су да направе одличан мурал.
Надамо се да ће у скорије време бити још прилике за сличне активности :)
 

А ево како су оваj догађај пренеле "Новости":

УЛАЗ КРОЗ ПОЉЕ СУНЦОКРЕТА: Ђаци школе "Техноарт" осликали мурал на улазу у вртић

БУДУЋИ уметници из Школе за машинство и уметничке занате "Техноарт" улепшали су фасаду вртића "Мали сунцокрети". Ученици другог девет са образовног профила фирмописци и грнчари осликали су велики мурал на објекту у Вишњичкој бањи, а идејно решење су урадили њихове колеге матуранти. Уз помоћ боја и четкица, зид је претворен у живописну ливаду пуну сунцокрета и балона.

Према речима Срђана Плавшића, професора практичне наставе, идеја се родила у прошлој школској години на иницијативу Милице Јовчић, запослене у овој предшколској установи.

Одушевљена како су ђаци осликали ходник у својој школи, предложила им је да осликају малишанима улаз у вртић. Иако је било планирано да то ураде у јуну, због скраћења школске године нису успели да заврше.

- Осликавање су започели 6. септембра и истог дана су завршили - каже Плавшић. - Велика подршка били су им мали другари из вртића. Боје, храну и пиће је обезбедио вртић, а по завршетку мурала сви су били одушевљени. Ово није први пут да наши ученици осликавају неки простор, што им представља одличну праксу. Радо се одазивамо на позиве да ђаци са уметничких профила својим сликањем улепшају просторе у школама и вртићима.

Пре пет година ђаци су осликали један од ходиника што је изазвало доста позитивних коментара у јавности. Тако су у ходнику "изграђене" медитеранска и војвођанска кућа, кинески ресторан. На месту кабинета вајања нашла се разрушена кућа на којој вире цигле, на месту кабинета калиграфије - француска вила која изгледа као башта Клода Монеа, а атеље и радионице ђака са смерова јувелира и грнчара добио је грандиозни ренесансни улаз. Ту је и барокна зграда која на себи има и скулптуре, а која припада кабинету српског језика. У тоалету је "никло" грмље и жбуње.

ИСТОРИЈАТ
"Техноарт" је државна школа која је настала на традицијама некадашње Машинске школе "Београд" основане 1962. године. Ради се о јединственој образовној установи у Србији зато што својим радом обухвата две наизглед неспојиве области - технику и уметност.

Б. Борисављевић

17. 09. 2023.